Nieuwbouw: De voordelen en nadelen

nieuwbouw voor-en nadelen

Een nieuwbouw kopen is super leuk, je mag alles uit zoeken en hebt vaak veel vrijheid voor de indeling en soms zelf het uiterlijk van een woning. Maar er zijn ook zeker punten die net was minder zijn. Om te zorgen dat jij een goede keuze kunt maken zet ik de voordelen en nadelen van een niewbouwwoning voor je op een rijtje!

De voordelen

Vrij op naam kopen

Een nieuwbouw woning koop je vrij op naam. Dit betekent dat je nogal wat geld bespaart aan overdrachtskosten, en vaak ook taxatie- en makelaarskosten.

Jouw wensen

Je nieuwe huis kun je vaak precies indelen zoals jij het wilt. Misschien dat de plek van de hal en de trap vast staat, maar met de rest kan vaak nog geschoven worden. Wil je koken aan de straatkant van je woning of liever met uitzicht op de tuin? Jij beslist! Jouw slaapkamer iets groter en de andere wat kleiner? Ook jouw keuzes. Grotere kamer, en hiervoor een stukje van de tuin opgeven? U roept maar! Vaak zijn er een heel hoop van deze wijzigingen mogelijk, soms alleen wel tegen een meerprijs.

Alles is nieuw én schoon.

Jij bent de eerste die in het huis gaat wonen, dat betekent dat alles nog heerlijk nieuw is. De komende jaren hoef jij je nog geen zorgen te maken over onderhoud. De enige mensen die jou woning vies gemaakt hebben zijn de bouwvakkers, maar er zijn geen hoekjes of kamers die in geen jaren een stofdoek hebben gezien.

Energiezuinig

Alle nieuwbouw woningen moeten tegenwoordig aan strenge eisen met betrekking tot energie verbruik voldoen.  Dit zorgt er voor dat nieuwe huizen vaak al super goed geïsoleerd zijn, triple HR glas hebben en soms zelfs zonnepanelen.  Naast dat dit goed is voor het milieu is dit ook nog eens goed voor je portemonnee omdat je elke maand minder kwijt bent als gas en elektra.

Nieuwe buurt

Nieuwbouwhuizen worden vaak tegelijk gebouwd en daardoor is vaak de hele wijk ook nieuw. Dit betekent dat je tegelijk met je buren en buurtgenoten in de woning komt en dat je dus vrij makkelijk contact met elkaar legt. Er zijn vaak nog geen bestaande groepjes waar je tussen moet komen en zit iedereen in een soortgelijke situatie.

Je mag (bijna) alles uitkiezen!

De badkamer, de keuken, de deuren, de plek van de stopcontacten. Je kunt het zo gek niet bedenken of bij het bouwen van je huis mag je het uitzoeken. Hiermee zorg je ervoor dat de woning precies zo wordt als jij het in je hoofd hebt!

nieuwbouw: de voordelen en nadelen

De nadelen

Hypotheek kosten

Bij een nieuwbouwwoning begin je met betalen wanneer je de grond op naam krijgt. Je hebt dus wel kosten, maar kunt nog niet in je nieuwe woning gaan wonen. Dit betekent dat je gedurende een aantal maanden dubbele lasten zult hebben. Vaak wordt geadviseerd om dit, als je kunt, uit eigen zak te betalen, want dan is dit fiscaal aftrekbaar, dit geldt niet als je het mee financiert in je hypotheek.

Kopen van papier

Het grote nadeel, wat mij betreft, is dat je je huis koopt van een plattegrond. Hoe mooi de artist impressies soms ook zijn, het blijft toch lastig om in te schatten hoe groot jouw huis straks gaat zijn. Als je geluk hebt is er een model woning waar je kunt kijken hoe jouw woning er straks ongeveer uit gaat zien. Helaas is dit vaak alleen zo als de aannemer een groot project doet. Gelukkig heb je tegenwoordig allemaal mooie websites, zoals floorplanner, waarmee je je huis in 3D kan tekenen om toch een beetje een inschatting te kunnen maken van de ruimte.

Wachten

Wachten, wachten, wachten. Vaak duurt het lang voordat je nieuwbouwhuis helemaal klaar is. Er moet natuurlijk ook zoveel gebeuren. Tussen de start verkoop en de oplevering zit vaak minimaal een jaar. En loopt de verkoop van het project niet zo heel soepel, dan kan dit vaak nog langer duren.  Ik vond vooral de periode voor de startbouw het moeilijkste. Dit leek wel eeuwig te duren, wanneer gingen ze nu eindelijk beginnen. Nu ze begonnen zijn is het al een stuk minder erg omdat je steeds vooruitgang ziet! Geduld is bij een nieuwbouw woning wel een schone zaak, maar niet getreurd in de tussentijd heb jij nog genoeg dingen die je uit moet zoeken, zoals de keuken, de badkamer, de vloer, de deuren en dat brengt ons ook direct op het volgende punt.

Kosten extra opties.

Het voordeel dat je alles mag uitzoeken is direct ook een nadeel. Je moet namelijk ook van alles uitzoeken. Je kunt niet zeggen, goh we laten de keuken nog zitten en pakken die over een jaar wel aan. Daarnaast zijn er een heel hoop dingen waarvan ik dacht het maakt me niet uit hoe dat er uit ziet bijvoorbeeld het doorspoelknopje op de WC. Nou toen ik het standaard knopje gezien had kwam ik daar heel snel op terug. Opeens had ik een hele duidelijke mening over doorspoelknoppen, maar dat kost dan toch wel weer even €50 meer per wc. En zo vliegt het geld er aan alle kanten uit. Daarom is het heel belangrijk om voordat je begint een goed overzicht van de kosten te creëren, maar hier kom ik in een volgend blog nog op terug!

Bijkomende kosten.

Naast alle opties die je kunt kiezen, moet je ook rekening houden met bijkomende kosten. Denk hierbij aan het leggen van een nieuwe vloer, het verven of behangen van de muren en het plafond. Daarnaast zul je waarschijnlijk ook nog een tuin aan moeten leggen en misschien heb je ook nog wat nieuwe meubels nodig voor de inrichting van je woning. Al met al best nog wat dingen die ook betaald moeten worden, en die je het beste van te voren mee kunt nemen in je beslissing.

Nieuwe buurt.

Zoals eerder genoemd, kan het super fijn zijn dat je in een nieuwe buurt tegelijk met je nieuwe buren komt wonen. Maar wat minder kan zijn is dat de buurt nog niet helemaal klaar is. Misschien moet de straat er nog opnieuw in, rijdt er elke dag nog drie keer een bulldozer langs je woning omdat ze verder op in de straat nog niet klaar zijn of is het allemaal nog heel erg kaal.

Je mag niet alles veranderen bij  projectbouw.

Bij projectbouw kan het soms zo zijn dat je aan de buitenkant niet meer te veel mag/kan veranderen. Vaak is het aannemersbedrijf al met de tekeningen naar de welstandscommissie geweest en is de woning zo goedgekeurd. Daarnaast heb je ook te maken met de architect die zijn eigen stempel op het project wil drukken. Zo liepen bij ons de ramen aan de voorkant door tot aan de grond. Het liefst hadden wij dit iets opgetrokken gehad, maar helaas daar ging de architect niet mee akkoord. Maar een extra raam aan de zijkant van het huis en aan de achterkant waren geen probleem. Soms is het dus een beetje geven en nemen. Ga bij het beslissen er dus altijd vanuit dat je niet te veel meer aan de buitenkant kan veranderen.

En nu?

Wauw dat is toch best een lange lijst met nadelen. Betekent dat dan dat het kopen van een nieuwbouwwoning een slecht idee is? Zeker niet, wij hebben er uiteindelijk ook voor gekozen. Het is alleen wel belangrijk om je bewust te zijn van deze punten voordat je het huis koopt, zodat je hier niet achter af door verrast wordt. Hoe wij onze keuze maakte lees je binnenkort hier!

Waarom hebben jullie gekozen voor een nieuwbouw woning en welke van deze punten vond je het belangrijkste?

Liefs,

Elsemiek

 

Shares 0

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *